VOIMAA JA ELÄMÄILOA VÄREISTÄ
Raili Widgrenin 15 v -juhlanäyttely
Tilkkutöitä vuosin varrelta

Avoinna 7.1. - 16.1.2010 ma-pe 9-20, la 9-15, su suljettu.
Wellamo-opisto, os. Aikuiskoulutuskeskus Kirkkokatu 16 Lahti
"Värit - värit! Tiedättekö kuinka teitä rakastan.
Tiedättekö kuinka hengitän olemuksenne sieluuni.
Teidän elämänne on sykkivän villiä,
sointuvaa leikkiä kaikkialla."
(Villiomenapuu 1947)

Tervetuloa!

Muutama sana tekijästä


Olen Raili Widgrén, eläkkeellä oleva luokanopettaja, joka on harrastanut erilaisia käsitöitä kaiken ikänsä, enimmäkseen vaatteiden ompelua itselle ja kolmelle tyttärelle sekä puolisolle ja nykyään myös neljälle lapsenlapselle. Sen lisäksi olen kutonut kangaspuilla ja neulekoneella sekä käsin. Asuja ja asusteita on tullut tehtyä takeista ilta-ja yöpukuihin ja kaikkea siltä väliltä.

V. 1995 jäin työkyvyttömyyseläkkeelle reumasairauden takia ja silloin satuin käymään Taideteollisessa Korkeakoulussa. Siellä oli suuri tilkkutyönäyttely. Ihastuin kovasti nin suomalaisiin kuin englantilaisiinkin töihin, joita siellä oli esillä. Siinähän se tilkkukärpänen pisti samantien, ja niin hurahdin tilkkuihin kertakaikkiaan eikä taudista paranemisesta ole mitään merkkejä, pikemminkin päinvastoin. Nyt on tilkkupeittoja tullut tehdyksi n. 70 (n 20 lastenpeittoa) ja seinätekstiilit sitten vielä erikseen. Niiden määrää en ole edes laskenut.

Nykyään teen tilkkutöiden ohella paljon myös kirjottuja kukkia. Käytän itse kehittämääni työtapaa, jossa maalaan silkkivärein lakanakankaalle märän väripinnan, piirrän siihen pensselillä ornamentaalisen kukan, kirjon sitä koneella ja käsin sekä ompelen lopuksi vielä helmiä ja paljetteja koristeeksi. Kukat yhdistän tilkkutyöksi tai viime aikoina olen tehnyt niistä puukehyksiin pieniä tauluja.

Joku aina kysyy, että mihin sinä ne kaikki työt oikein panet? (En näet ole koskaan myynyt mitään) Tilkkutyöt kuten kirjonnatkin on yleensä suunniteltu ja tehty tietylle henkilölle ja tiettyyn paikkaan lahjaksi, joten saaja on otettu huomioon jo suunnitteluvaiheessa. Tilkkupeitot on usein tehty sukulaisille tai ystäville lahjoiksi tai esim. arpajaisvoitoiksi. Seinätekstiilejä ja kukkakirjontoja olen lahjoittanut julkisiin tiloihin yli 50 paikkaan. On minulta myös kyselty, että eikös se tule kalliiksi tuollainen töiden lahjoittelu? No, ainahan sitä harrastamisesta joutuu maksamaan. Ja kun ne nyt on hyvillä mielin otettu vastaan ja ennen kaikkea: iloinen antaja saa itselleen hyvän mielen.

Kommentit

Suositut tekstit